Rybníky by sa mohli rekonštruovať v spolupráci s poľským mestom Przeworsk

22.01.2010 Snina

Snina 22. januára (TASR) - Sninská samospráva v týchto dňoch intenzívne komunikuje s predstaviteľmi poľského mesta Przeworsk za účelom spoločného projektu cezhraničnej spolupráce.
Slovenská strana sa pripravuje na dlho očakávanú rekonštrukciu rekreačnej oblasti Rybníky, ktorá bola pre tento rok zaradená do plánu investičných akcií.
Realizácia projektu obnovy oddychovej zóny bola pôvodne plánovaná s poľským mestom Rzeszów, samospráva sa však rozhodla osloviť magistrát v Przeworsku, ktoré je vzdialené od Sniny asi 200 kilometrov. \"V priebehu tohto týždňa sa primátori oboch miest, Štefan Milovčík a Janusz Magon stretli a spoločne rokovali o zmluvných podmienkach cezhraničnej spolupráce, \" informovala hovorkyňa Mestského úradu v Snine Anna Brečková. Ako dodala, návrhom zmluvy sa budú poslanci jednotlivých samospráv zaoberať na najbližších zasadnutiach mestských zastupiteľstiev.
Na území Sniny sa bude v areáli Rybníkov rekonštruovať plavecký bazén, do ktorého sa bude privádzať voda filtrovaná ekologickým systémom prostredníctvom biotopu vodných rastlín a rias. Celkové náklady pre revitalizáciu rekreačného areálu by mali dosiahnuť asi 995.817 eur. Zámerom poľskej strany je prepojenie existujúceho bazénu s blízkou elektrárňou, ktorá by mala v budúcnosti dodávať kúpalisku teplo vyprodukované z obnoviteľných zdrojov energie. Przeworsk môže v tejto súvislosti požiadať o dotáciu z fondov Európskej únie vo výške asi 350.000 eur.
Podľa Brečkovej slov pristúpi mesto k modernizácii sninských Rybníkov aj v prípade, ak sa projekt cezhraničnej spolupráce nepodarí zrealizovať. \"Úprava plaveckého areálu, ktorá by sa mala začať v jarných mesiacoch, by sa tak financovala z vlastných zdrojov mesta, \" uzavrela Brečková.
 

Vyberte región